piatok 10. októbra 2014

Štôlne Rudných baní Pezinok

S vidinou trojdňového víkendu som sa tešil, ako sa pôjdem prejsť Podbabskou dolinou. No zbytočne. Počasie za zopsulo a ja som zostal trčať doma.

Keď sa po niekoľkých hnusných, upršaných dňoch ukázalo aj slnko, tak som začal byť doma nervózny. Na čo ma manželka po obede sama vyhnala, aby som niekam vypadol.

Bolo už dosť neskoro, tak som si povedal že pôjdem pozrieť už uzatvorené štôlne Rudných baní.  Auto som nechal pri Pinelke, na parkovisku pred golfovým areálom. Vybral som sa cestičkou ponad Pinelovú nemocnicu.

Nie náhodou, pretože som si chcel pozrieť malé štôlne v tomto svahu. Ako chalan som ich tam poznal tak asi päť.

Ponad plot sa pozriem do areálu Pinelovej nemocnice, kde je zo 20 vozidiel 112ky. Tuším tu majú základňu. No kvôli tomuto tu nie som.  Vtedy som si všimol ako sa nad chodníkom čnie niečo murované, čo malo v boku dieru.


Obmurovka vetracieho komínu štôlne 

Pozrel som sa na to bližšie a bol to vetrací komín ku štôlni V-1117, Zrejme kvôli bezpečnosti bol komín na povrchu obmurovaný.


Vnútro vetracieho komínu

Štôlňa, ktorá je vidieť na dne vetracieho komínu by mala mať podľa hĺbky ústie až dole pod svahom, čo je už v areáli Pinelovej nemocnice. Tam sa teraz nedostanem.

Nechám to tak, s tým, že o kúsok budú ďalšie štôlne.
No nebol som tu už asi milión rokov, a prekvapilo ma ako sa terén zmenil. Ako som hľadal, tak som hľadal, štôlne, ktoré som si pamätal na určitých miestach som nenašiel. Oproti minulosti bol chodník o dosť užší. Dnes sú tu jasné zosuvy pôdy zo svahu. No na bližšie pátranie čas nemám, a ani som primárne nechcel preskúmať toto, tak to vzdávam s tým, že sa sem ešte niekedy vrátim.

Vykračujem si ďalej a pri konci Pinelovej nemocnice som našiel dve štôlne.
Z diaľky bolo viditeľné toto ústie :
Štôlňa V-1068

Je to krátka kutacia štôlňa (do 10 m ) hojne navštevovaná


O desať metrov ďalej je ústie ďalšej štôlne. Ešte nebola kompletne zavalená, zostal tam malý otvor.


Štôlňa V-1067
Pohľad do štôlne V-1077 :

Dnu som sa nesúkal, nechcel som strácať čas. Rozhodol som sa, že tieto miesta preskúmam detailnejšie neskôr.

Prišiel som až na lesnú cestu, po ktorej vedie žltá značka. Značku som sledoval až ku horárni a kúsok nad horárňou som odbočil vpravo ku štôlni Budúcnosť. Vtedy som si uvedomil, že idem po trase banského náučného chodníku, ale v protismere. :-) 


Portál štôlne Budúcnosť.
Nechápem ten vyhodený starý nábytok. To si dá niekto námahu ho odviesť až sem ?  To mohol hneď odviesť tam kam patrí. Buď počkať na zber takéhoto odpadu na Dubovom vŕšku, prípadne to odviesť na skládku.

Pohľad do štôlne Budúcnosť

Premýšľam ako ďalej a rozhodol som sa, že vybehnem na vrch Žilová a odtiaľ pôjdem smerom dolu.
Od štôlne Budúcnosť som išiel k bývalému závodu Rudné bane a odtiaľ po panelovej ceste smerom k zasypanému lomu.

Panelová cesta ma priviedla až ku starému lomu. Vrch žilová bol iba kúsok, tak som obišiel lom po lesnej ceste.

Vrch Žilová
Neľutoval som to, Zo Žilovej sa mi otvorili nádherné výhľady. Trnavu som videl ako na dlani. Niečo málo som si pofotil a otočil som sa naspäť k starému lomu.


Starý lom
Starý lom Rudných baní, kde sa povrchovo ťažil antimón pomocou škrabákového vrtáku, je zavezený stavebnou suťou. Aj odtiaľto sú pekné výhľady :

Pohľad z lomu na Pezinok

Z lomu som sa vybral k lokalite "Kolársky vrch", kde by mala byť antimónová štôlňa a štôlňa Nový Alexander. Znovu idem po trase baníckeho chodníka. Po chvíli sa dostanem aj k informačnej tabuli, ktorá označuje Antimónovú štôlňu.

Hneď si všimnem schátraný banícky domček.

Banícky domček Kolársky vrch

Za domčekom je zatarasené ústie Antimónovej štôlne

Antimónová štôlňa
Pri štôlni som si všimol prúd banskej vody, ktorá tiekla odniekiaľ povyše. išiel som proti prúdu a po pár metroch ďalší zatarasený portál. O tejto štôlni som nemal ani potuchy. Budem musieť ešte doma pátrať, čo je to zač.

ďalšia štôlňa vedľa Antimónovej

Kúsok pod Antimónovou štôlňou by mala byť Nová Alexander štôlňa. Prehľadával som terén hodnú chvíľu ale štôlňu som nenašiel.
Ešte v roku 1997 vyzerala takto :


Portál štôlne Nová Alexander rok 1997


Po pár rokoch už z nej bolo iba toto :





Obe fotografie som si drzo požičal od p. Dušana Kúšika http://permonik.host.sk/ms1a3a2.htm


Niekedy od roku 2003 firma METAL - ECO SERVIS, s.r.o., začala likvidáciu týchto štôlní : Nová Alexander, IV podetáž a Štefan Prekop.

Po viac ako 10 rokoch od likvidácie som to nájsť som nevedel, aj keď som tušil približné miesto.


Povedal som si, že pôjdem ďalej pozrieť sa  na Pyritovú štôlňu. Znova som na baníckom chodníku ktorý klesá k Rudným baniam. Tesne pred areálom je portál Pyritovej štôlne.

Portál Pyritovej štôlne
Celková dĺžka štôlne je 1080m. Pretože štôlňa neskôr slúžila aj na odvodnenie vyššie položených štôlní, vyteká z nej dosť banskej vody.

Pyritová štôlňa
Pyritová okrem odvodnenia slúžila aj ako hlavná dopravná tepna. Bola prepojená z Antimónovou štôlňou komínom. Odťaženú rudu odvážali na spracovanie do areálu Rudných baní banským vláčikom.

Ešte aj dnes sa dajú vidieť zbytky koľajiska.

Násyp banskej železničky
Po násype by som sa dostal do areálu Rudných baní, čo nechcem, tak som sa vybral po značke banského chodníku.

Neskôr som pokračoval po žltej turistickej značke s cieľom to zabaliť a ísť domov. Nedalo mi ale urobiť si malú zachádzku ku štôlni Sirková

Zatarasené ústie štôlne Sirková

Zámerne som odignoroval ložisko Emil - Ferdinand, pretože som sa rozhodol, že tieto stariny si prezriem inokedy aj s lepším prieskumom štôlní nad Pinelkou.

No a aj svetla bolo o 19:00 akosi pomenej :-) 

Verím, že nabudúce to bude na celý deň. Chcel by som konečne vidieť Podbabskú dolinu.

4 komentáre :

  1. Dlho sa snažím dopátrať k informáciám o Trojitej štôlni, ktorá by sa mala nachádzať nad Zochovou chatou (Modra-Piesok) pri prameni Vištuckého potoka. K ničomu som sa však nedopátral. Nemám šajnu o rozsahu tohto banského diela a nikde inde okrem gelogickej mapy som sa o nej nedozvedel absolútne nič. Je však známe, že bane nad Modrou sú relatívne zachovalé...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No tiež som na tom rovnako. Mám túto štôlňu v merku, ale bližšie info neviem nájsť. Mám ju v pláne pozrieť niekedy na jar bud. roka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. použi sonar rengen maju to archeologovja snimka hlpky pod povrchom zeme

      Odstrániť
  3. Zdravím, pôvodné ústie Antimonovej štôlne (tá úroveň medzi Medzipatrovou a Alexander) je úplne zahrnuté ? Nenašli sme ho pri prechádzke haldami pod ban. domčekom.

    OdpovedaťOdstrániť