sobota 2. júla 2016

Dvesto ročná baňa Ferdinand, nad Pezinkom II - dedičná štôlňa

Asi dva týždne dozadu som bol pozrieť štôlňu Ferdinand pri horárni Sirková. Dnes je nedeľa a som dohodnutý z chalanmi z www.ciernediery.sk že ich tam vezmem. No ale mňa okrem návštevy Ferdinand štôlne, láka aj nižšie položená Ferdinand dedičná.


Tak využijem to, že budeme viacerí a vieme takto lepšie urobiť bezpečnostné opatrenia. Ráno vyzdvihujem chalanov v Pezinku a odchádzame smer stará Pinelka. Pri značke zákaz vjazdu nechávam auto.


Pri aute sa prezliekame a pomaly šľiapeme lesnou cestou.  Prišli sme k ústiu, a vidím, že ako som to minule zahádzal, tak to aj zostalo. Takže nasleduje rýchla rozcvička v podobe odkopania toho, čo som nahádzal do vchodu.


Idem dnu prvý, a teperím zo sebou ruksak a skladací hliníkoví rebrík. Nakoľko je úvod nízky, tak pri tom trochu maturujem…
Prešiel som až do siene, s podpornými stĺpmi. Tu som si sadol, zhasol svetlo a čakal chalanov, nech si ten pohľad užijú.
Ferdinand štôlňa
Sieň s opornými stĺpmi
Super, sme tu všetci. Mirec si robí fotky a Pali je bez foťáku, ale s malou kamerou. Než Miro dofotí tak Pali už netrpezlivo mašíruje dozadu.  Prešli sme si prístupné časti a vrátili sme sa do siene.

Ferdinand štôlňa
Šachta do dedičnej štôlne
Tu sme rozložili rebrík a vložili sme ho do šachty. Obúvame si gumáky a lezieme dolu. Idem prvý. Keď som dole, zasvietim si do priestoru a rozhliadam sa. Prekvapil ma ten vydobytý priestor. Čakal som úzku odvodňovaciu štôlňu, ale nie je to tak.

Ferdinand dedičná štôlňa
Vydobytý priestor
Odvodňovacia časť je oddelená od vydobytých priestorov murovkou.  Toto som v Malých Karpatoch ešte nevidel. Nádhera.

Ferdinand dedičná štôlňa
Murovka
Priestor aj chodba pokračuje kamsi smerom najuhozápad. Počujeme, že tu značne “prší”  presakujúca voda. No áno, nad nami je potok, ktorý sa v týchto miestach stráca.

Ferdinand dedičná štôlňa
Presakujúca voda
Postupne preskúmavame odvodňovaciu časť. Na prvý pohľad tam vody nie je veľa, ale vrstva bahna je riadna. takže s gumákmi tam nemáme šancu.  

Ferdinand dedičná štôlňa
Odvodňovacia chodba
Ideme teda vedľa vo vydobytom priestore. Aj tu je dosť vody, tak sa držíme pri stene. Tu je tiež ponechaný akýsi oporný stĺp.  Prešli sme popod presakujúcu vodu, a dostali sme sa ku koncu vydobytého priestoru.

Ferdinand dedičná štôlňa
Oporný stĺp
Chodba dedičnej štôlne pokračuje ďalej na juhozápad. Nahliadneme do chodby a je vidieť, že ďalej sa točí východným smerom.
Ferdinand dedičná štôlňa
Pokračovanie chodby smerom k ústiu
Škoda, tu viac nevymyslíme. Gumáky nestačia.  Vrátili sme sa teda ku rebríku. Ideme ešte pozrieť opačný smer. Na prvý pohľad to vyzerá, že zával nám viac nedovolí. Ale už som sa naučil, že nič nie je tak, ako to na prvý pohľad vyzerá.

Ferdinand dedičná štôlňa
Zával v severovýchodnej časti
Zatiaľ čo ja leziem ešte do jednej časti dedičnej štôlne, počujem ako Miro uznanlivo hmká.

Ferdinand dedičná štôlňa
Zadná časť chodby
Čo si našiel ? Pýtam sa.  Poď sa pozrieť.
Tak vyliezam z chodby a preliezam zával. Krása, vo vínovo červenej vode je vidieť zatopená šachta.


Ferdinand dedičná štôlňa
Zatopená šachta
Chvíľu si ju fotíme, a špekulujeme koľko to môže byť hlboké.  Keď sme dofotili, dali sme si otázku, prečo je v odvodňovacej štôlni šachta. Načo ? Prečo ?  

Tu na to neprídeme. Neskôr doma, som pátral na našiel som nákres od Landerera z roku 1873 kde je zakreslená, a uvádza sa ako slepá jama.

Ferdinand štôlňa
Nákres z roku 1873 (prekreslený)
Vyliezli sme po rebríku späť do siene. Tu si dáme oddych a náš už tradičný piknik v bani. Chvíľu sa dohadujeme, čo ďalej. Dohoda je jasná, keďže máme rebrík, ideme pozrieť vydobytý priestor v zadnej časti bane. Musíme rebrík zložiť, aby sme vytočili  v úzkej chodbe.


Prišli sme na koniec chodby a pod nami je prázdno. Pozerám, že síce by sme vedeli spustiť rebrík dole, ale stál by na nestabilnej suti. Dohodli sme sa, že rebríkom premostíme prázdny priestor a prejdeme na druhú stranu a tam sa uvidí.

Ferdinand dedičná štôlňa
Premostenie z rebríku


Jeden po druhom sme prešli na druhú stranu.  Teraz pozerám, že ako je vidieť, že tu bola pravdepodobne šošovka rudy. Starci vybrali iba šošovku ostatné nechali tak. Pozreli sme si prázdne priestory, keď Paľo našiel dieru, kde sa dalo ísť niekam dolu. Keď už tu máme rebrík, tak to využijeme. Zobrali sme ho a zniesli dole a vložili do diery.


Dalo by sa to aj bez rebríka, ale načo riskovať, keď ho tu už máme.  Vliezli sme dnu, a zasvietili sme ďalej. Hlasné “do riti” zadunelo prázdnym priestorom. A už sa aj praceme späť..


Stáli sme na výdreve a drevenom pažení. Pod nami je zatopená chodba. Nik z nás nemá chuť aby sa dosky prelomili a okúpali sa v zatopenej chodbe.

Ferdinand dedičná štôlňa
Pod nami je zatopená zadná časť dedičnej. Voda neodteká, lebo je za závalom.
Vyliezli sme po rebríku a vytiahli ho z diery. Zasa sme ho použili ako most, a prešli späť do chodby.


Ferdinand štôlňa


Vrátili sme sa späť do siene a poskladali rebrík. Pobalili sme si saky-paky a vyskúkali sme sa z bane von. Tu nás ovalila horúčava. Fuj to bola facka.  Nechceli sme to nechať otvorené, tak sme nanovo zahádzali vstupný otvor.


Berieme si veci a šliapame k autu. Riadne zablatený, vymódený ako poslední trhani, si to mašírujeme po lese. Spolu nesieme rebrík, gumáky, statívy, no hotový cirkus.  Pri Sirkovej stretáme mladý párik na romantikuš prechádzke. To bol teda pohľad, ktorým nás obdarili.


Pri aute sa prezliekame s tlačíme veci do auta. Pozeráme na seba a aj bez slov vieme, že sme tam neboli naposledy.  Tak niekedy nabudúce ešte prejdeme dedičnou smerom k jej pôvodnému ústiu.



5 komentárov :

  1. Slušná reportáž. Fotky celkom fajn. No a načo je pod odvodńovací horizont zahĺbená ďalšia šachtica? Zrejme hľadali ďalšie rudy pod touto úrovňou, a mali v šachtici namontované čerpadlo, alebo len čerpací vrátok. Keď hĺbenie opustili, toto sa zatopilo prvé, a potom už voda odtekala štôlňou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, z tou šachticou to tak asi bude. Hrabal som sa v archíve Rudných baní Pezinok. V 50. rokoch to nanovo vyvzmáhali a okrem prieskumu to aj zamerali. Ak by ju starci hĺbili o pár metrov ďalej, tam by našli ďalšie ložisko. Potvrdili to vrty práve z dedičnej štôlne v 50. rokoch.

      Odstrániť
  2. Aj u nas je taka baňa vykopaná starcami ,to mi hovoril moj tatko ,ktory zomrel teraz v máji ,ja mam 56 ,ale otec ma ďalej dnu nechcel vpustit,lebo som vtedy mala mozno 10 rokov ,bal sa ,aby ma tam nezavalilo ,a nolo mnozstvo inej pravi ,tam tiež tiekol potocik ,bola z toho čurinka ,odkladali sme tam veci v lete ,sluzilo ako chladnička

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Môžem sa spýtať z ktorej strany sa tam dalo dostať? Prešiel som dnes tie ložiská aj pôvodné ústia, je to všetko dosť pod hlinou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. už niekoľko rokov sa nedá, ak tak len spolu s montanistami čo uzavreli štôlňu Ferdinand

      Odstrániť